2013 Φούστα Μπλούζα, Ρέππας-Παπαθανασίου | Les Riches Claires

Λίγα λόγια για το έργο ‘Φούστα Μπλούζα’

Ο νεοσύστατος τότε ελληνικός θίασος Νόta Théâtrale κάνει την είσοδό του στα θεατρικά δρώμενα των Βρυξελλών με μια ανατρεπτική πλην όμως σκεπτόμενη κοινωνική σάτιρα, το ξεκαρδιστικό θεατρικό “Φούστα-Μπλούζα” του γνωστού και επιτυχημένου συγγραφικού διδύμου Ρέππα-Παπαθανασίου. Το έργο ανέβηκε επί σκηνής για τέσσερις ημέρες τον Μάρτη του 2013 στο θέατρο Les Riches Claires , 200 περίπου θέσεων στο κέντρο των Βρυξελλών, όπου κάθε βραδιά οι παραστάσεις μας ήταν sold-out.

Στη βάση του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που επιδεικνύει αναφορικά με την πολιτισμική ανταλλαγή μεταξύ διαφορετικών λαών και χωρών, με κύριο άξονα την τέχνη, η θεατρική μας ομάδα φρόντισε με το πρώτο της εγχείρημα να “συστήσει” το χιούμορ, τη νοοτροπία, το χαρακτήρα και τα ήθη της ελληνικής κοινωνίας στο βέλγικο κοινό, μεταφράζοντας το θεατρικό έργο “Φούστα-Μπλούζα” στη γαλλική γλώσσα, ώστε και οι γαλλόφωνοι εραστές της κωμωδίας να έχουν τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν.

Διαβάστε Περισσότερα....
Η επιλογή του συγκεκριμένου θεατρικού έργου απο την Νόta Théâtrale θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα τολμηρή, δεδομένου ότι πραγματεύεται τις σχέσεις των δυο φύλων σε μια από τις ανεξιχνίαστες περιοχές του έρωτα, όπου τα όρια του αρσενικού και του θηλυκού μπερδεύονται. Ένα τρελό παιχνίδι της μοίρας όπου η ερωτική προδοσία, οι τραγελαφικές συμπτώσεις και οι ακραίες καταστάσεις στοιχεία άρτια αφομοιωμένα από πηγές έμπνευσης όπως ο Μολιέρος, ο Μαριβώ, ο Φειντό και ο Σαίξπηρ, με μια δόση από Μπίλι Γουάιλντερ έρχονται να σκιαγραφήσουν μια παράλογη πραγματικότητα επί σκηνής.

Double-Poster entre deux chaises

Η σκηνοθέτις της παράστασης Βούλα Καγιάσα εμπιστεύτηκε τη σπιρτόζικη συγγραφή, τη γερή πλοκή, το πνευματώδες χιούμορ και την ανατρεπτική διάθεση του κειμένου και το «έντυσε» επί σκηνής με πολλή μουσική και καινοτόμα στοιχεία που εντυπωσίασαν το κοινό.H παράσταση  “Φούστα-Μπλούζα” έλαβε αποθεωτικές κριτικές και το δυνατό χειροκρότημα όχι μόνο του απλού κοινού, μέρος του οποίου παρακολούθησε το έργο και δεύτερη φορά, αλλά και έμπειρων συναδέλφων από άλλους θιάσους καθώς και προσωπικοτήτων οι οποίες παρακολούθησαν την παράσταση, όπως η Πριγκίπισσα Λεία του Βελγίου, η οποία τίμησε με την παρουσία της την πρεμιέρα της παράστασης!

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Κανείς δεν είναι τέλειος…

Διαβάζοντας για πρώτη φορά το έργο Φούστα Μπλούζα των Μ. Ρέππα και Θ. Παπαθανασίου αυτό που κράτησα είναι η τελευταία φράση εμπνευσμένη από την ταινία «Μερικοί το προτιμούν καυτό» του Μπίλι Γουάιλντερ «Κανείς δεν είναι τέλειος». Πρωταγωνιστές έρμαια των παθών τους, που έρχονται σε σύγκρουση με τα ταμπού της κοινωνίας · ένας πατέρας που κάνει την σεξουαλική του επανάσταση προχωρώντας σε αλλαγή φύλου χωρίς να αντισταθεί τελικά στο πατρικό ένστικτο, ένας ομοφυλόφιλος που “κρύβεται” πίσω από ηθικολογίες, ένας σύζυγος που απατά τη στιγμή που εξαπατάται, θυσιάζοντας τα πιστεύω του στο βωμό του έρωτα, μια γυναίκα που προδίδεται και πάντα συγχωρεί, ένα παιδί που δέχεται τη διαφορετικότητα του πατέρα του και προσπαθεί να δικαιολογήσει την εγκατάλειψη… Εκκεντρικοί χαρακτήρες που κερδίζουν την αποδοχή του θεατή μέσα από κωμικές καταστάσεις, κατεξοχήν ικανές να προσφέρουν την άφεση.
Διαβάστε Περισσότερα.... Όμως, όπως στα καλύτερα δράματα εμπεριέχονται κωμικά στοιχεία, έτσι και στις καλύτερες κωμωδίες είθισται να υπάρχει δραματική βάση. Σε μια προσπάθεια λοιπόν να ενισχυθεί το κωμικό στοιχείο του έργου αλλά και να αναδειχθεί η μελαγχολική πλευρά, δραματοποιούνται αφηγηματικά στοιχεία σε στυλ flashback, προβάλλονται σε οθόνη παράλληλες με τη θεατρική δράση σκηνές, και ντύνονται μουσικά ορισμένα σημεία του κειμένου, άλλοτε με τραγούδια ως συνέχεια του νοήματος και άλλοτε με μουσική υπόκρουση που εντείνει τη συναισθηματική ατμόσφαιρα.

Για την πραγματοποίηση της παράστασης οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ αρχικά σε όλα τα μέλη της ομάδας Νόta Théâtrale που με βοήθησαν στην πρώτη μου σκηνοθετική απόπειρα προσφέροντας, πέρα από το υποκριτικό ταλέντο τους ακόμα και οι πρωτοεμφανιζόμενοι, επιπλέον χρόνο, κόπο και γνώσεις για τεχνικά θέματα, αλλά κυρίως αγάπη για αυτό που κάνουμε! Να ευχαριστήσω επίσης την Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών και το Ελληνικό Θέατρο Βελγίου για τη διάθεση του ντεκόρ, το Ethnic Bar για τη φιλοξενία των γυρισμάτων μας, την ηλεκτρονική εφημερίδα Newsville για την διαφημιστική κάλυψη και στήριξη, το βιβλιοπωλείο Περίπλους για τη συνεργασία του, τους χορηγούς μας σε Βέλγιο και Ελλάδα και τέλος, τους φίλους μας αλλά και όλους όσοι πίστεψαν και συνέβαλαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο στο θεατρικό αυτό εγχείρημα!

Καγιάσα Βούλα

Η Κοινωνική Προσφορά του έργου

Ως ερασιτεχνική ομάδα πήραμε ομόφωνα την πρωτοβουλία, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, να διαθέσουμε τα έσοδα της παράστασης σε φιλανθρωπικό έργο ενισχύοντας οικονομικά δύο συλλόγους στην Ελλάδα. Η δωρεά αυτή αποφασίσαμε να έχει ως αποδέκτες το Ευθύμειο Ίδρυμα Κορίνθου και το Σύλλογο κατά του Καρκίνου του Ν. Καβάλας. Πρόκειται για συλλόγους με τοπικό χαρακτήρα που δεν έχουν ιδιαίτερους πόρους όσον αφορά στην οικονομική στήριξη και πορεύονται με την βοήθεια και την εθελοντική εργασία ευαισθητοποιημένων πολιτών.

Έπειτα από προσωπική επικοινωνία των μελών της Νόta Théâtrale, και συγκεκριμένα της Μαίρης Πανούση και της Βούλας Καγιάσα, με τους υπεύθυνους του Ευθύμειου Ιδρύματος Κορίνθου και του Συλλόγου κατά του Καρκίνου του Ν. Καβάλας αντίστοιχα, ενημερωθήκαμε για το έργο τους:

-Το Ευθύμειο Ίδρυμα Κορίνθου παρέχει υπηρεσίες στα παιδιά που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, κινητικά προβλήματα και νοητική υστέρηση, διαθέτει εργαστήρια λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, φυσικοθεραπείας, αίθουσες ειδικής αγωγής, καθώς επίσης και προγράμματα προεπαγγελματικής κατάρτισης. 

Σύλλογος κατά του Καρκίνου του Ν. Καβάλας παρέχει προγράμματα έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης του καρκίνου, αποκατάστασης των καρκινοπαθών, ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών και της οικογένειάς τους. Επιπλέον ρόλος του είναι η άσκηση πολιτικής των υπεύθυνων και των κοινωνικών φορέων σε θέματα πρόληψης καρκίνου και αποκατάστασης των καρκινοπαθών, η συνεργασία με επιστημονικούς και πνευματικούς φορείς και εθελοντικές οργανώσεις, ώστε να προωθηθεί η έρευνα και η ευαισθητοποίηση στα προβλήματα των καρκινοπαθών και η εκπαίδευση Εθελοντών.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στην κ. Αργυρή Νικολοπούλου, πρόεδρο του Ευθύμειου Ιδρύματος Κορίνθου και στον δόκτορα Ζουμπούλη Μελετιάδη, πρόεδρο του Συλλόγου κατά του καρκίνου Ν. Καβάλας, για τη χρόνια συνεισφορά τους στον πάσχοντα πολίτη και για το αφιλοκερδές έργο τους.

Ο Θίασος,

Νόta Théâtrale

Trailer
Φωτογραφικό υλικό παράστασης.

NOTA ASBL | RUE AMERICAINE 186 - 1050 BRUXELLES | TVA: BE0536582620