Θεατρικές Παραστάσεις old
[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Εδώ μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για τις προηγούμενες παραστάσεις της Νόta Théâtrale.
Επιλέξτε ένα τίτλο για να διαβάσετε περισσότερα για κάθε παράσταση:

[/vc_column_text][vc_tta_accordion shape=”square” spacing=”2″ gap=”1″ c_icon=”triangle” active_section=”85″ no_fill=”true” collapsible_all=”true”][vc_tta_accordion shape=”square” spacing=”2″ gap=”1″ c_icon=”triangle” active_section=”85″ no_fill=”true” collapsible_all=”true”][vc_tta_section title=”2019 TROUBLEx, Βούλα Καγιάσα | Les Riches Claires” tab_id=”1441873920668-a173daba-0456e54a-0131″] [vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Λίγα λόγια για το έργο ‘TROUBLEx

[/vc_column_text][vc_column_text]

Η ομάδα Nόta Théâtrale κάνει δυναμική εμφάνιση στα θεατρικά δρώμενα της πόλης με μια πρωτότυπη δημιουργία της Βούλας Καγιάσα, το θεατρικό show TROUBLEx, του οποίου υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Πρόκειται για μια σύνθεση-διασκευή εμπνευσμένων κειμένων από τον χώρο του θεάτρου και της λογοτεχνίας, από στίχους τραγουδιών καθώς και από σύγχρονα διαδικτυακά μέσα επικοινωνίας όπως τα blogs, ενταγμένα σε ένα έξυπνο και ανατρεπτικό show!

Διαβάστε Περισσότερα....

Οχτώ προβλήματα σε πρώτο πλάνο, οχτώ διαφορετικοί χαρακτήρες οι οποίοι συγκινούν, διασκεδάζουν και σοκάρουν το κοινό, με φόντο ένα οργουελικό τοπίο που (κατα)μαρτυρεί με κωμικοτραγικό τρόπο την ματαιοδοξία της ανθρώπινης υπόστασης.
Σε τι βαθμό είμαστε κύριοι του εαυτού μας και των ενεργειών μας;
Πόσο εύκολα υποκρινόμαστε, εκτιθέμεθα, γινόμαστε διάφανοι;
Πόσο ανυποψίαστα υπακούμε σε οδηγίες, κρίνουμε, ψηφίζουμε, συμμετέχουμε ή απέχουμε;

Το θεατρικό show TROUBLEx θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά επί της σκηνής του θεάτρου Les Riches-Claires από τις 12 μέχρι και τις 16 Ιουνίου 2019, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Οι παραστάσεις θα συνοδεύονται από υπέρτιτλους στα γαλλικά.

[/vc_column_text][vc_column_text]

Σημείωμα Σκηνοθέτη

[/vc_column_text][vc_column_text]

Η ιδέα του TROUBLEx προέκυψε στο πλαίσιο μιας εργασίας κατά την οποία μου ζητήθηκε να σκηνοθετήσω το κείμενο ΄Γελώντας άγρια΄ του Κρίστοφερ Ντουράνγκ. Το τοποθέτησα λοιπόν σε ένα TEDx, όπου η ηρωίδα θα στεκόταν, συνειδητά, μόνη απέναντι στο κοινό, κάτι που μου γέννησε το ερώτημα: γιατί πρέπει απαραίτητα να γνωστοποιεί ο καθένας μια πλευρά του εαυτού του για την οποία νιώθει υπερήφανος; Γιατί δεν μπορεί απλώς να καταθέτει την αλήθεια του για να ξεσπάσει, να βγει από τη μιζέρια και τη μοναξιά του; 

Σε ένα δεύτερο χρόνο συνειδητοποίησα ότι και αυτό το έχουμε δει, ίσως όμως για διαφορετικούς λόγους. Ίσως γιατί μας έχει γίνει σχεδόν αναγκαίο να γίνουμε ‘γνωστοί’ έστω μέσα από μια αντι-προβολή. Φτάνουμε ακόμη και στο σημείο να επινοήσουμε ένα ψέμα, ή να υποκλέψουμε την αλήθεια κάποιου άλλου, προκειμένου να εκτεθούμε, εκμεταλλευόμενοι το ‘σύστημα’, επειδή μας παρέχει τη δυνατότητα. Το ίδιο σύστημα, όμως, δεν μπορεί να μας ‘επιστρέψει’ την ματαιοδοξία μας; Ποια είναι τελικά τα όρια έκθεσης και εκμετάλλευσης την εποχή της ‘πληροφορίας’ που διανύουμε με μια απίστευτη ταχύτητα στην μετάδοση και με αδιόρατες, έως και αόρατες, τις πηγές (παρα)πληροφόρησης; Και όσοι πιστεύουμε ότι δεν αποτελούμε μέρος του παιχνιδιού, πόσο σίγουροι είμαστε ότι το ελέγχουμε και δε μας ελέγχει;

Διαβάστε Περισσότερα....

Η μια σκέψη έφερε την άλλη κι έτσι άρχισα να αναζητώ θεατρικά κείμενα σχετικά με κάποιο ψυχικό, σωματικό, ή κοινωνικό πρόβλημα, τα οποία θα μπορούσαν να παρουσιαστούν σε ένα ‘θεατρικό TEDx’, το TROUBLEx! Οι ανατροπές ξετυλίχθηκαν στην πορεία με δημιουργικά brainstormings αλλά και εξοντωτικά αδιέξοδα. Έτσι στήθηκε το οργουελικής έμπνευσης σενάριο του θεατρικού σόου TROUBLEx

Πέντε από τα προβλήματα προέρχονται από θεατρικούς μονολόγους, ένα είναι μια σύνθεση από επιλεγμένα κομμάτια ενός λογοτεχνικού κειμένου του Κωστή Παπαγιώργη, ενώ ένα άλλο προέκυψε από τη ΄μείξη΄ στίχων δύο ιδιαίτερων τραγουδιών, του Σαρλ Αζναβούρ και του Σταμάτη Κραουνάκη. Τελευταία και πιο ενδιαφέρουσα στιγμή στην πορεία αυτή της αναζήτησης, η σύνθεση βιωματικών ιστοριών, μέσα από το προσωπικό blog ‘Κουφός είσαι ρε; Δεν ακούς;’, της Σοφίας Κολοτούρου, η οποία πάσχει από κώφωση, είναι γιατρός, βραβευμένη συγγραφέας και πρόεδρος της Ακουστήριξης. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της Νόta Théâtrale για την εμπιστοσύνη και τον ενθουσιασμό που μου έδειξαν από την αρχή αυτής της ιδέας, τη Μαίρη Πανούση για την σημαντική, πρόθυμη και μεθοδική υποστήριξη και όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίησή της: Ευδόκιμο Τσολακίδη, Αριστείδη Λαυρέντζο, Κώστα Βλαχογιάννη, Ντανιέλ Αναστόπουλο, Αλέκα Μαυρουδάκη, Λίνα Κωνσταντινοπούλου, Αντώνη Μάνδηλα, Σοφία Τζώρτζη, Θοδωρή Μαβόγλου, Κων/να Κομίτη, Δημήτρη Καγιάσα, Νίκο Στρουμπούλη, Λάμπρο Χρυσανθόπουλο, Νίκο Νυχά, Γιάννη Δήμα και Newsville, καθώς και τους χορηγούς μας, η συμβολή των οποίων ενισχύει την προσφορά μας στα κοινωφελή ιδρύματα που στηρίζουμε.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Νίκο Αλιάγα, τη Μαρία Πρωτόπαππα, τη Λένα Κιτσοπούλου, τον Θανάση Βισκαδουράκη, τη Σοφία Κολοτούρου και τον Καβαλιώτη συγγραφέα Θεόδωρο Θεοδωρίδη.

Βούλα Καγιάσα

[/vc_column_text][vc_column_text]

Η Κοινωνική Προσφορά του έργου

[/vc_column_text][vc_column_text]

Ως ομάδα πήραμε ομόφωνα την πρωτοβουλία να διαθέσουμε τα έσοδα αυτής της παράστασης για την οικονομική ενίσχυση του Γηροκομείου Χίου “Ζωρζή Γεωργίου Μιχαληνού”.
Έπειτα από προσωπική επικοινωνία μέλους της Νόta Théâtrale και συγκεκριμένα της Μαίρης Πανούση με τους υπεύθυνους του γηροκομείου, ενημερωθήκαμε για το έργο του και τις ανάγκες του.

– Γηροκομείο Χίου “Ζωρζή Γεωργίου Μιχαληνού”: σκοπός του είναιΗ στέγαση, συντήρηση και περίθαλψη γερόντων αμφοτέρων των φύλωνΠερισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του  Γηροκομείου (http://www.girokomeiochiou.gr/default.asp).

Πρόγραμμα παράστασης

Ο Θίασος,

Νόta Théâtrale

 

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”2016 Αντιγόνη, Jean Anouilh | Théâtre Marni” tab_id=”1441873920660-a173daba-0456e54a-0131″][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Λίγα λόγια για το έργο ‘Αντιγόνη’

[/vc_column_text][vc_column_text]

Mε ατίθασο πνεύμα, μαχητικότητα και ποιητική διάθεση επανήλθε τον Απρίλη του 2016 ο θίασος Nόta Théâtrale για να ενσαρκώσει επί σκηνής του θεάτρου Marni την «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ, διαχρονικό σύμβολο αμφισβήτησης της εξουσίας, κυοφόρος της μοίρας της και κηροφόρος της συνείδησης όλων των εποχών. Πρόκειται για μια διασκευή του έργου του Σοφοκλή στην οποία τη δύναμη των θεών να ορίζουν τη ζωή των ανθρώπων παίρνει η Πολιτική με υπηρέτες της ηγέτες που λένε ναι σε αυτό το καθήκον-επάγγελμα «πυροβολώντας εκεί όπου δεν υπάρχουν ονόματα: στο σωρό». Στον αντίποδα, μια γυναίκα αναμετράται με τον ορθολογισμό και παραβιάζει ανθρώπινους νόμους υπακούοντας σε δικούς της· ηθικούς.
Το 1944 ο συγγραφέας Ζαν Ανούιγ και ο σκηνοθέτης Αντρέ Μπαρσάκ, μέσα στο σκοτεινό κλίμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου σε ένα Παρίσι που βράζει και ασφυκτιά κάτω από το φόβο και τη βία της γερμανικής μπότας, μετατρέπουν το Théâtre de l’Atelier σε λίκνο ελπίδας για αντίσταση. Εβδομήντα χρόνια μετά, εκείνη η ασυμβίβαστη Αντιγόνη διατηρεί στο ακέραιο το λόγο ύπαρξής της στη δική μας εποχή, όπου Νόμοι αφήνουν άταφους καθημερινά σύγχρονους Πολυνείκες…

Η ομάδα Nόta Théâtrale

[/vc_column_text][vc_column_text]

Σημείωμα Σκηνοθέτη

[/vc_column_text][vc_column_text]

Τρίτη παράσταση για την ομάδα μας Nota Théâtrale, αυτή τη φορά ενός κλασικού έργου. Δεν μιλάμε φυσικά για  κλασική παράσταση, αφού δεν υπάρχει κλασικό “ανέβασμα”. Κλασικό είναι το κείμενο! Τολμήσαμε λοιπόν να καταπιαστούμε με την «Αντιγόνη», ένα διαχρονικό κείμενο, που γίνεται πιο προσεγγίσιμο μέσα από τη σύγχρονη γραφή του Ανούιγ, πρώτα από πλευράς ηθοποιίας, αφού δεν απαιτεί το δωρικό παίξιμο που επιβάλλεται στον Σοφοκλή, κι έπειτα από πλευράς θεατή, μιας και οι αδυναμίες, τα πάθη και “οι σιωπές” των ηρώων, είναι γνώριμα σε όλους μας.

Διαβάστε Περισσότερα....

Το έργο συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς ανθρώπινες συγκρούσεις σε όλους τους διαλόγους και κυρίως στη σύγκρουση Αντιγόνης – Κρέοντα· μια «δίκη» κεκλεισμένων των θυρών, όπου εκπροσωπούνται με απολυτότητα αντιμαχόμενες αρχές και δυνάμεις. Ο Σοφόκλειος Κρέων είναι αλαζόνας, διότι τολμά να αναμετρηθεί με θεϊκούς νόμους, ενώ στον Ανούιγ η συνειδησιακή πλάστιγγα του Κρέοντα ταλαντεύεται μεταξύ της πολιτικής του ιδιότητας και των προσωπικών του αξιών. Ένας Κρέων δήμιος και δέσμιος, θύτης αλλά και θύμα.

Η επικαιρότητα του έργου του Ανούιγ έγκειται στο γεγονός ότι η Αντιγόνη του, παραβιάζει συνειδητά νόμους, όχι από πίστη στα άγραφα και τα θεϊκά, αλλά στα δίκαια και ηθικά. Ηθική και αξίες σε κρίση στις μέρες μας, με έκδηλο τον αμοραλισμό και συνεπώς την καχυποψία και τον μηδενισμό για κάθε μορφή εξουσίας. Ένα καράβι που «μπάζει νερά από παντού» αντανακλώντας την αλήθεια της κοινωνίας μας. Η παρανομία δεν είναι πλέον ίδιον περιθωριακών και αντιστασιακών, αλλά και ιθυνόντων μέσα από τη νομιμοποίησή της, με καθημερινά τραγικά αποτελέσματα στις σύγχρονες κοινωνίες.

Το έργο πρωτοπαίχτηκε το 1944 και απαγορεύτηκε ως αντιστασιακό και ανατρεπτικό. Η Αντιγόνη του Ανούιγ, που αντιπροσωπεύει τη γαλλική αντίσταση, αλλά και η αντάρτισσα Αντιγόνη του Μπρεχτ (1947) είναι κι οι δύο γραμμένες σε καθοριστικά κοινωνικοπολιτικά πλαίσια, συνυφασμένα άμεσα με την άνοδο του ναζισμού στην Ευρώπη. Πιο επίκαιρη από ποτέ, δυστυχώς, εν έτει 2016, εκείνη η ασυμβίβαστη Αντιγόνη διατηρεί στο ακέραιο το λόγο ύπαρξής της στη δική μας εποχή, όπου Νόμοι αφήνουν άταφους καθημερινά σύγχρονους Πολυνείκες…

Διακριτικές αναφορές στο ελληνικό πρωτότυπο, οδηγούν εντέλει, σε ένα πάντρεμα εποχών, γλωσσών κι αισθητικής, με κοινό παρανομαστή ένα τεράστιο ερωτηματικό αναφορικά με το συνειδησιακό ήθος όλων μας!

Καγιάσα Βούλα

[/vc_column_text][vc_single_image image=”95″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text]

Η Κοινωνική Προσφορά του έργου

[/vc_column_text][vc_column_text]Με τα έσοδα της παράστασης η Nota Théâtrale συνεισφέραμε στην πρωτοβουλία Urgences Grèce. Τη Δράση αυτή ξεκίνησε το Ίδρυμα Saint-Pierre του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Saint Pierre, μέλος του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (Université Libre de Bruxelles) υπό την αιγίδα του Πρύτανη Didier Viviers, το Νοσοκομείο Erasmus μαζί με 5 άλλα Νοσοκομεία του ULB, οι Γιατροί του Κόσμου και άλλοι φορείς. Στόχος είναι να στηρίξει συμβολικά και πρακτικά, εν μέσω κρίσης, την ισότιμη πρόσβαση όλων των Ελλήνων στην υγειονομική περίθαλψη. Επίσης, σκοπό έχει  να ενημερώσει τους Βέλγους και Ευρωπαίους πολίτες για την δραματική κατάσταση της δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα προκειμένου να δημιουργηθεί μία αλυσίδα ιατρικής αλληλεγγύης. Το Urgence.Grèce – Emergencies Greece προσβλέπει στην εξασφάλιση οικονομικών πόρων και ιατρικού εξοπλισμού, ώστε να υποστηριχθούν συγκεκριμένα: το Ιατρείο των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας στο Πειραιά, το πρόγραμμα βοήθειας με κινητή εξοπλισμένη μονάδα και ιατροφαρμακευτικό υλικό ενός κέντρου Υγείας στην περιφέρεια (βόρειο Εύβοια), η αγορά και συντήρηση θερμοκοιτίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

-Για περισσότερες πληροφορίες:  www.urgencesgrece.eu 

Φωτογραφικό υλικό παράστασης

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”2014 Πώς να ληστέψετε μια τράπεζα, Samy Fayad | Les Riches Claires” tab_id=”1465846874831-ab9439f6-a16f”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Λίγα λόγια για το έργο ‘Πώς να ληστέψετε μια τράπεζα’

[/vc_column_text][vc_column_text]

Μετά την επιτυχία που σημείωσε η κωμωδία “Φούστα-Μπλούζα” των Ρέππα-Παπαθανασίου, ο θίασος Nόta Théâtrale παρέδωσε μαθήματα… ληστείας! Τον Ιουνίου του 2014, για ακόμη μια φορά στο θέατρο “Les Riches-Claires” των Βρυξελλών μια οικογένεια ψευτο-απατεωνίσκων κλείνει την θεατρική σεζόν της πόλης με την κωμωδία του Σάμι Φαγιάντ «Πώς να ληστέψετε μια τράπεζα». Οι απίθανοι χαρακτήρες και οι τραγελαφικές καταστάσεις σκορπίζουν άφθονο γέλιο αλλά ταυτόχρονα δίνουν αφορμές για σκέψη γύρω από θέματα νομιμότητας και ηθικής, πιο επίκαιρα από ποτέ.Η Nόta Théâtrale διατηρεί την αισιόδοξη διάθεσή της ανεβάζοντας μια ξεκαρδιστική αλλά και διαχρονική ναπολιτάνικη σάτιρα που μαζί της «ανεβάζει» και το θεατή.

Διαβάστε Περισσότερα....

Αυτή τη φορά η σκηνοθέτρια Βούλα Καγιάσα επέλεξε να παρουσιάσει το πολυπολιτισμικό και σκωπτικό χιούμορ του λιβανέζικης καταγωγής Γαλλοϊταλού συγγραφέα Σάμι Φαγιάντ. Βασισμένος στην παράδοση του Εντουάρδο ντε Φιλίππο και του Ντάριο Φο, ο Φαγιάντ έγραψε το 1966 ένα έργο με πολύ δυνατούς χαρακτήρες, που καυτηριάζει τα κακώς κείμενα του συστήματος προσφέροντας γέλιο μέσα από απίστευτες, σχεδόν σουρεαλιστικές καταστάσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως, το «Πώς να ληστέψετε μια τράπεζα» (Come si rapina una banca) κέρδισε το πρώτο βραβείο του Ινστιτούτου Ιταλικής Δραματουργίας (1966).

Double-Poster-bank

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Νάπολη της Iταλίας. Πρωταγωνιστεί μια οικονομικά εξαθλιωμένη οικογένεια Ναπολιτάνων, οι Καπέτσε, οι οποίοι προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα με διάφορα τεχνάσματα και κατεργαριές. Μέσα στην απόγνωσή τους η παρανομία κατά κάποιο τρόπο νομιμοποιείται από την απόλυτη εξαθλίωση. Το έργο εξελίσσεται σε ένα ξεκαρδιστικό εγχειρίδιο επί σκηνής για το πώς ένα τσούρμο αξιοθρήνητοι πειναλέοι μπορεί να παρακάμψει μαζί με τους ηθικούς φραγμούς του, όλα τα μέτρα ασφαλείας μιας τράπεζας και να βρεθεί “τσιφ” μέσα στο κλειδαμπαρωμένο θησαυροφυλάκιο! Πού θα τους οδηγήσει άραγε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο; 
Τι συμμορία απαρτίζουν:
Ο πατέρας, ένας φιλόδοξος κατά φαντασίαν εφευρέτης, η μητέρα, μια θρησκόληπτη «τσαούσα» που δε «χαρίζει κάστανα», ο παππούς ένας παμπόνηρος και άπληστος γεροξεκούτης, ο γιος, ένας περιορισμένης αντίληψης ψευτοκουλτουριάρης, και η κόρη, ανύπαντρη και ετοιμόγεννη! Μια εκρηκτική κωμωδία που αγκαλιάστηκε για ακόμη μια φορά απο το τοπικό κοινο!

[/vc_column_text][vc_column_text]

Σημείωμα Σκηνοθέτη

[/vc_column_text][vc_column_text]

“Είμαι ελεύθερος!”…

Από τούτη την σχεδόν καζατζακική εσωτερική καταγραφή του ήρωα Καπέτσε, ξεκίνησε και η δική μου “πορεία” πάνω στο κείμενο του Σαμί Φαγιάντ. Με τρόπο ανορθόδοξο, καθώς η λέξη “ελευθερία” αντιβαίνει το όλο εγχείρημα της κλοπής της τράπεζας, ξεδιπλώνονται χαρακτήρες-καρικατούρες και σκηνές καθημερινής τρέλας κάπου στη Νάπολη του 1966. Η περιπαικτική διάθεση του έργου αποτελεί αντίβαρο όχι μόνο στη φτώχεια αλλά και στα απρόβλεπτα της ζωής, που μπορεί τη μια να σε ταΐζει …ζεστό νεράκι και την άλλη χρυσές λίρες! Σουρεαλιστικές καταστάσεις που σε άλλες εποχές θα μας ξένιζαν, τείνουν να φαντάζουν οικείες στις μέρες μας και να μας αγγίζουν. Αν και ο στόχος δεν ήταν η προσαρμογή του κειμένου στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα της κρίσης, εντούτοις υπάρχουν έντονες αναφορές στην εποχή μας, οι οποίες αναδείχθηκαν φέρνοντας συνειρμούς για το οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό που ζούμε.

Διαβάστε Περισσότερα....

Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάτι από το έργο, είναι το φιλότιμο ψυχής του ήρωα, που αν και μπαίνει στον πειρασμό να συμβιβαστεί υπό την πίεση των καταστάσεων και βρίσκοντας άλλοθι στο μπρεχτικό “τι είναι η κλοπή μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυσή της!” στο τέλος στέκεται όρθιος στο μοναχικό αξιακό του δρόμο. Από καλλιτεχνικής πλευράς, η περσινή εμπειρία που είχα από τη συνεργασία μου με ανθρώπους παρθένους στο χώρο του θεάτρου, με έκανε να επιλέξω να συνεργαστώ και φέτος με νέα ταλέντα! Έτσι επτά από τους οκτώ ηθοποιούς του έργου συμμετέχουν για πρώτη φορά σε θεατρική παράσταση. Με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι στην πορεία τους δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλύψουν και να δουλέψουν πάνω σε καλλιτεχνικά στοιχεία του εαυτού τους τα οποία κάποιοι από αυτούς δεν γνώριζαν καν ότι διέθεταν. Αντίστροφα πάλι, ο ρόλος του καθενός έδωσε την ευκαιρία στους ηθοποιούς να χρωματίσουν τους χαρακτήρες και να τους αναδείξουν με δικά τους προσωπικά στοιχεία.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλα τα μέλη της ομάδας Nôta Théâtrale, που εκτός από πολύωρες πρόβες όλη τη χρονιά, ασχολήθηκαν και με χίλιες δυο άλλες εργασίες που απαιτήθηκαν για το ανέβασμα της παράστασης. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης και τους ηθοποιούς της περσινής ομάδας, με την οποία ανεβάσαμε το Φούστα Μπλούζα, οι περισσότεροι από τους οποίους συμμετείχαν ενεργά στην πραγματοποίηση και της φετινής παράστασης backstage. Τέλος ευχαριστώ θερμά τους πάμπολλους φίλους της ομάδας που βοήθησαν με κέφι, ο καθένας όπως μπορούσε, αλλά και τους χορηγούς μας οι οποίοι με την οικονομική τους ενίσχυση κάνουν υπολογίσιμη και ουσιαστική την φιλανθρωπική προσφορά μας στα κοινωφελή ιδρύματα που στηρίζουμε.

Καγιάσα Βούλα

[/vc_column_text][vc_column_text]

Η Κοινωνική Προσφορά του έργου

[/vc_column_text][vc_column_text]Τα έσοδα της παράστασης διατέθησαν για την ενίσχυση του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού Καβάλας όπου φιλοξενούνται 41 παιδιά τα οποία προέρχονται από ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον. Τους παρέχεται στέγη, τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Καβάλας ανήκει στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_tta_section] [vc_tta_section title=”2013 Φούστα Μπλούζα, Ρέππας-Παπαθανασίου | Les Riches Claires” tab_id=”1441873920568-18a8a48a-7614e54a-0131″][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Λίγα λόγια για το έργο ‘Φούστα Μπλούζα’

[/vc_column_text][vc_column_text]

Ο νεοσύστατος τότε ελληνικός θίασος Νόta Théâtrale κάνει την είσοδό του στα θεατρικά δρώμενα των Βρυξελλών με μια ανατρεπτική πλην όμως σκεπτόμενη κοινωνική σάτιρα, το ξεκαρδιστικό θεατρικό “Φούστα-Μπλούζα” του γνωστού και επιτυχημένου συγγραφικού διδύμου Ρέππα-Παπαθανασίου. Το έργο ανέβηκε επί σκηνής για τέσσερις ημέρες τον Μάρτη του 2013 στο θέατρο Les Riches Claires , 200 περίπου θέσεων στο κέντρο των Βρυξελλών, όπου κάθε βραδιά οι παραστάσεις μας ήταν sold-out.

Στη βάση του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που επιδεικνύει αναφορικά με την πολιτισμική ανταλλαγή μεταξύ διαφορετικών λαών και χωρών, με κύριο άξονα την τέχνη, η θεατρική μας ομάδα φρόντισε με το πρώτο της εγχείρημα να “συστήσει” το χιούμορ, τη νοοτροπία, το χαρακτήρα και τα ήθη της ελληνικής κοινωνίας στο βέλγικο κοινό, μεταφράζοντας το θεατρικό έργο “Φούστα-Μπλούζα” στη γαλλική γλώσσα, ώστε και οι γαλλόφωνοι εραστές της κωμωδίας να έχουν τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν.

Διαβάστε Περισσότερα....

Η επιλογή του συγκεκριμένου θεατρικού έργου απο την Νόta Théâtrale θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα τολμηρή, δεδομένου ότι πραγματεύεται τις σχέσεις των δυο φύλων σε μια από τις ανεξιχνίαστες περιοχές του έρωτα, όπου τα όρια του αρσενικού και του θηλυκού μπερδεύονται. Ένα τρελό παιχνίδι της μοίρας όπου η ερωτική προδοσία, οι τραγελαφικές συμπτώσεις και οι ακραίες καταστάσεις στοιχεία άρτια αφομοιωμένα από πηγές έμπνευσης όπως ο Μολιέρος, ο Μαριβώ, ο Φειντό και ο Σαίξπηρ, με μια δόση από Μπίλι Γουάιλντερ έρχονται να σκιαγραφήσουν μια παράλογη πραγματικότητα επί σκηνής.

Double-Poster entre deux chaises

Η σκηνοθέτις της παράστασης Βούλα Καγιάσα εμπιστεύτηκε τη σπιρτόζικη συγγραφή, τη γερή πλοκή, το πνευματώδες χιούμορ και την ανατρεπτική διάθεση του κειμένου και το «έντυσε» επί σκηνής με πολλή μουσική και καινοτόμα στοιχεία που εντυπωσίασαν το κοινό.H παράσταση  “Φούστα-Μπλούζα” έλαβε αποθεωτικές κριτικές και το δυνατό χειροκρότημα όχι μόνο του απλού κοινού, μέρος του οποίου παρακολούθησε το έργο και δεύτερη φορά, αλλά και έμπειρων συναδέλφων από άλλους θιάσους καθώς και προσωπικοτήτων οι οποίες παρακολούθησαν την παράσταση, όπως η Πριγκίπισσα Λεία του Βελγίου, η οποία τίμησε με την παρουσία της την πρεμιέρα της παράστασης!

[/vc_column_text][vc_column_text]

Σημείωμα Σκηνοθέτη

[/vc_column_text][vc_column_text]

Κανείς δεν είναι τέλειος…

Διαβάζοντας για πρώτη φορά το έργο Φούστα Μπλούζα των Μ. Ρέππα και Θ. Παπαθανασίου αυτό που κράτησα είναι η τελευταία φράση εμπνευσμένη από την ταινία «Μερικοί το προτιμούν καυτό» του Μπίλι Γουάιλντερ «Κανείς δεν είναι τέλειος». Πρωταγωνιστές έρμαια των παθών τους, που έρχονται σε σύγκρουση με τα ταμπού της κοινωνίας · ένας πατέρας που κάνει την σεξουαλική του επανάσταση προχωρώντας σε αλλαγή φύλου χωρίς να αντισταθεί τελικά στο πατρικό ένστικτο, ένας ομοφυλόφιλος που “κρύβεται” πίσω από ηθικολογίες, ένας σύζυγος που απατά τη στιγμή που εξαπατάται, θυσιάζοντας τα πιστεύω του στο βωμό του έρωτα, μια γυναίκα που προδίδεται και πάντα συγχωρεί, ένα παιδί που δέχεται τη διαφορετικότητα του πατέρα του και προσπαθεί να δικαιολογήσει την εγκατάλειψη… Εκκεντρικοί χαρακτήρες που κερδίζουν την αποδοχή του θεατή μέσα από κωμικές καταστάσεις, κατεξοχήν ικανές να προσφέρουν την άφεση.
Διαβάστε Περισσότερα....

Όμως, όπως στα καλύτερα δράματα εμπεριέχονται κωμικά στοιχεία, έτσι και στις καλύτερες κωμωδίες είθισται να υπάρχει δραματική βάση. Σε μια προσπάθεια λοιπόν να ενισχυθεί το κωμικό στοιχείο του έργου αλλά και να αναδειχθεί η μελαγχολική πλευρά, δραματοποιούνται αφηγηματικά στοιχεία σε στυλ flashback, προβάλλονται σε οθόνη παράλληλες με τη θεατρική δράση σκηνές, και ντύνονται μουσικά ορισμένα σημεία του κειμένου, άλλοτε με τραγούδια ως συνέχεια του νοήματος και άλλοτε με μουσική υπόκρουση που εντείνει τη συναισθηματική ατμόσφαιρα.

Για την πραγματοποίηση της παράστασης οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ αρχικά σε όλα τα μέλη της ομάδας Νόta Théâtrale που με βοήθησαν στην πρώτη μου σκηνοθετική απόπειρα προσφέροντας, πέρα από το υποκριτικό ταλέντο τους ακόμα και οι πρωτοεμφανιζόμενοι, επιπλέον χρόνο, κόπο και γνώσεις για τεχνικά θέματα, αλλά κυρίως αγάπη για αυτό που κάνουμε! Να ευχαριστήσω επίσης την Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών και το Ελληνικό Θέατρο Βελγίου για τη διάθεση του ντεκόρ, το Ethnic Bar για τη φιλοξενία των γυρισμάτων μας, την ηλεκτρονική εφημερίδα Newsville για την διαφημιστική κάλυψη και στήριξη, το βιβλιοπωλείο Περίπλους για τη συνεργασία του, τους χορηγούς μας σε Βέλγιο και Ελλάδα και τέλος, τους φίλους μας αλλά και όλους όσοι πίστεψαν και συνέβαλαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο στο θεατρικό αυτό εγχείρημα!

Καγιάσα Βούλα

[/vc_column_text][vc_column_text]

Η Κοινωνική Προσφορά του έργου

[/vc_column_text][vc_column_text]

Ως ερασιτεχνική ομάδα πήραμε ομόφωνα την πρωτοβουλία, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, να διαθέσουμε τα έσοδα της παράστασης σε φιλανθρωπικό έργο ενισχύοντας οικονομικά δύο συλλόγους στην Ελλάδα. Η δωρεά αυτή αποφασίσαμε να έχει ως αποδέκτες το Ευθύμειο Ίδρυμα Κορίνθου και το Σύλλογο κατά του Καρκίνου του Ν. Καβάλας. Πρόκειται για συλλόγους με τοπικό χαρακτήρα που δεν έχουν ιδιαίτερους πόρους όσον αφορά στην οικονομική στήριξη και πορεύονται με την βοήθεια και την εθελοντική εργασία ευαισθητοποιημένων πολιτών.

Έπειτα από προσωπική επικοινωνία των μελών της Νόta Théâtrale, και συγκεκριμένα της Μαίρης Πανούση και της Βούλας Καγιάσα, με τους υπεύθυνους του Ευθύμειου Ιδρύματος Κορίνθου και του Συλλόγου κατά του Καρκίνου του Ν. Καβάλας αντίστοιχα, ενημερωθήκαμε για το έργο τους:

-Το Ευθύμειο Ίδρυμα Κορίνθου παρέχει υπηρεσίες στα παιδιά που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, κινητικά προβλήματα και νοητική υστέρηση, διαθέτει εργαστήρια λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, φυσικοθεραπείας, αίθουσες ειδικής αγωγής, καθώς επίσης και προγράμματα προεπαγγελματικής κατάρτισης. 

Σύλλογος κατά του Καρκίνου του Ν. Καβάλας παρέχει προγράμματα έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης του καρκίνου, αποκατάστασης των καρκινοπαθών, ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών και της οικογένειάς τους. Επιπλέον ρόλος του είναι η άσκηση πολιτικής των υπεύθυνων και των κοινωνικών φορέων σε θέματα πρόληψης καρκίνου και αποκατάστασης των καρκινοπαθών, η συνεργασία με επιστημονικούς και πνευματικούς φορείς και εθελοντικές οργανώσεις, ώστε να προωθηθεί η έρευνα και η ευαισθητοποίηση στα προβλήματα των καρκινοπαθών και η εκπαίδευση Εθελοντών.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στην κ. Αργυρή Νικολοπούλου, πρόεδρο του Ευθύμειου Ιδρύματος Κορίνθου και στον δόκτορα Ζουμπούλη Μελετιάδη, πρόεδρο του Συλλόγου κατά του καρκίνου Ν. Καβάλας, για τη χρόνια συνεισφορά τους στον πάσχοντα πολίτη και για το αφιλοκερδές έργο τους.

Ο Θίασος,

Νόta Théâtrale

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_tta_section][vc_row_inner][vc_column_inner]

Συμμετοχή στις από κοινού εκδηλώσεις με τις ελληνικές θεατρικές ομάδες των Βρυξελλών για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

[vc_tta_accordion shape=”square” spacing=”2″ gap=”1″ c_icon=”triangle” active_section=”85″ no_fill=”true” collapsible_all=”true”][vc_tta_accordion shape=”square” spacing=”2″ gap=”1″ c_icon=”triangle” active_section=”85″ no_fill=”true” collapsible_all=”true”][vc_tta_section title=”2019 Τίποτα, Ευδόκιμος Τσολακίδης | De Lijsterbes” tab_id=”1441873922214-a173daba-0456e54a-0131″] Coming soon

[vc_tta_section title=”2018 Crave, Sarah Kane | De Lijsterbes” tab_id=”1441873920434-a173daba-0456e54a-0131″]Coming soon[/vc_tta_accordion][/vc_column][/vc_row]

NOTA ASBL | RUE AMERICAINE 186 - 1050 BRUXELLES | TVA: BE0536582620