2019 TROUBLEx, Βούλα Καγιάσα | Les Riches Claires

Λίγα λόγια για το έργο ‘TROUBLEx’

Η ομάδα Nόta Théâtrale κάνει δυναμική εμφάνιση στα θεατρικά δρώμενα της πόλης με μια πρωτότυπη δημιουργία της Βούλας Καγιάσα, το θεατρικό show TROUBLEx, του οποίου υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Πρόκειται για μια σύνθεση-διασκευή εμπνευσμένων κειμένων από τον χώρο του θεάτρου και της λογοτεχνίας, από στίχους τραγουδιών καθώς και από σύγχρονα διαδικτυακά μέσα επικοινωνίας όπως τα blogs, ενταγμένα σε ένα έξυπνο και ανατρεπτικό show!

Διαβάστε Περισσότερα....

Οχτώ προβλήματα σε πρώτο πλάνο, οχτώ διαφορετικοί χαρακτήρες οι οποίοι συγκινούν, διασκεδάζουν και σοκάρουν το κοινό, με φόντο ένα οργουελικό τοπίο που (κατα)μαρτυρεί με κωμικοτραγικό τρόπο την ματαιοδοξία της ανθρώπινης υπόστασης.
Σε τι βαθμό είμαστε κύριοι του εαυτού μας και των ενεργειών μας;
Πόσο εύκολα υποκρινόμαστε, εκτιθέμεθα, γινόμαστε διάφανοι;
Πόσο ανυποψίαστα υπακούμε σε οδηγίες, κρίνουμε, ψηφίζουμε, συμμετέχουμε ή απέχουμε;

Το θεατρικό show “TROUBLEx” θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά επί της σκηνής του θεάτρου Les Riches-Claires από τις 12 μέχρι και τις 16 Ιουνίου 2019, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Οι παραστάσεις θα συνοδεύονται από υπέρτιτλους στα γαλλικά.

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Η ιδέα του TROUBLEx προέκυψε στο πλαίσιο μιας εργασίας κατά την οποία μου ζητήθηκε να σκηνοθετήσω το κείμενο ΄Γελώντας άγρια΄ του Κρίστοφερ Ντουράνγκ. Το τοποθέτησα λοιπόν σε ένα TEDx, όπου η ηρωίδα θα στεκόταν, συνειδητά, μόνη απέναντι στο κοινό, κάτι που μου γέννησε το ερώτημα: γιατί πρέπει απαραίτητα να γνωστοποιεί ο καθένας μια πλευρά του εαυτού του για την οποία νιώθει υπερήφανος; Γιατί δεν μπορεί απλώς να καταθέτει την αλήθεια του για να ξεσπάσει, να βγει από τη μιζέρια και τη μοναξιά του; 

Σε ένα δεύτερο χρόνο συνειδητοποίησα ότι και αυτό το έχουμε δει, ίσως όμως για διαφορετικούς λόγους. Ίσως γιατί μας έχει γίνει σχεδόν αναγκαίο να γίνουμε ‘γνωστοί’ έστω μέσα από μια αντι-προβολή. Φτάνουμε ακόμη και στο σημείο να επινοήσουμε ένα ψέμα, ή να υποκλέψουμε την αλήθεια κάποιου άλλου, προκειμένου να εκτεθούμε, εκμεταλλευόμενοι το ‘σύστημα’, επειδή μας παρέχει τη δυνατότητα. Το ίδιο σύστημα, όμως, δεν μπορεί να μας ‘επιστρέψει’ την ματαιοδοξία μας; Ποια είναι τελικά τα όρια έκθεσης και εκμετάλλευσης την εποχή της ‘πληροφορίας’ που διανύουμε με μια απίστευτη ταχύτητα στην μετάδοση και με αδιόρατες, έως και αόρατες, τις πηγές (παρα)πληροφόρησης; Και όσοι πιστεύουμε ότι δεν αποτελούμε μέρος του παιχνιδιού, πόσο σίγουροι είμαστε ότι το ελέγχουμε και δε μας ελέγχει;

Διαβάστε Περισσότερα....

Η μια σκέψη έφερε την άλλη κι έτσι άρχισα να αναζητώ θεατρικά κείμενα σχετικά με κάποιο ψυχικό, σωματικό, ή κοινωνικό πρόβλημα, τα οποία θα μπορούσαν να παρουσιαστούν σε ένα ‘θεατρικό TEDx’, το TROUBLEx! Οι ανατροπές ξετυλίχθηκαν στην πορεία με δημιουργικά brainstormings αλλά και εξοντωτικά αδιέξοδα. Έτσι στήθηκε το οργουελικής έμπνευσης σενάριο του θεατρικού σόου TROUBLEx. 

Πέντε από τα προβλήματα προέρχονται από θεατρικούς μονολόγους, ένα είναι μια σύνθεση από επιλεγμένα κομμάτια ενός λογοτεχνικού κειμένου του Κωστή Παπαγιώργη, ενώ ένα άλλο προέκυψε από τη ΄μείξη΄ στίχων δύο ιδιαίτερων τραγουδιών, του Σαρλ Αζναβούρ και του Σταμάτη Κραουνάκη. Τελευταία και πιο ενδιαφέρουσα στιγμή στην πορεία αυτή της αναζήτησης, η σύνθεση βιωματικών ιστοριών, μέσα από το προσωπικό blog ‘Κουφός είσαι ρε; Δεν ακούς;’, της Σοφίας Κολοτούρου, η οποία πάσχει από κώφωση, είναι γιατρός, βραβευμένη συγγραφέας και πρόεδρος της Ακουστήριξης. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της Νόta Théâtraleγιατην εμπιστοσύνη και τον ενθουσιασμό που μου έδειξαν από την αρχή αυτής της ιδέας, τη Μαίρη Πανούση για την σημαντική, πρόθυμη και μεθοδική υποστήριξη και όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίησή της: Ευδόκιμο Τσολακίδη, Αριστείδη Λαυρέντζο, Κώστα Βλαχογιάννη, Ντανιέλ Αναστόπουλο, Αλέκα Μαυρουδάκη, Λίνα Κωνσταντινοπούλου, Αντώνη Μάνδηλα, Σοφία Τζώρτζη, Θοδωρή Μαβόγλου, Κων/να Κομίτη, Δημήτρη Καγιάσα, Νίκο Στρουμπούλη, Λάμπρο Χρυσανθόπουλο, Νίκο Νυχά, Γιάννη Δήμα και Newsville, καθώς και τους χορηγούς μας, η συμβολή των οποίων ενισχύει την προσφορά μας στα κοινωφελή ιδρύματα που στηρίζουμε.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Νίκο Αλιάγα, τη Μαρία Πρωτόπαππα, τη Λένα Κιτσοπούλου, τον Θανάση Βισκαδουράκη, τη Σοφία Κολοτούρου και τον Καβαλιώτη συγγραφέα Θεόδωρο Θεοδωρίδη.

Βούλα Καγιάσα

Η Κοινωνική Προσφορά του έργου

Ως ομάδα πήραμε ομόφωνα την πρωτοβουλία να διαθέσουμε τα έσοδα αυτής της παράστασης για την οικονομική ενίσχυση του Γηροκομείου Χίου “Ζωρζή Γεωργίου Μιχαληνού”.
Έπειτα από προσωπική επικοινωνία μέλους της Νόta Théâtrale και συγκεκριμένα της Μαίρης Πανούση με τους υπεύθυνους του γηροκομείου, ενημερωθήκαμε για το έργο του και τις ανάγκες του.

– Γηροκομείο Χίου “Ζωρζή Γεωργίου Μιχαληνού”: σκοπός του είναι“Η στέγαση, συντήρηση και περίθαλψη γερόντων αμφοτέρων των φύλων“. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του  Γηροκομείου (http://www.girokomeiochiou.gr/default.asp).

Πρόγραμμα παράστασης
Trailer
Φωτογραφικό υλικό παράστασης.

Ο Θίασος,

Νόta Théâtrale

NOTA ASBL | RUE AMERICAINE 186 - 1050 BRUXELLES | TVA: BE0536582620